Updates uit Peru

Nieuwsbrief El Manguaré December 2023 (PDF)

Wij willen jullie namens het bestuur van El Manguaré in Nederland, Yolanthe en iedereen in Peru een hele fijne kerst en het allerbeste voor 2024 toewensen. Dat het voor iedereen een positief jaar mag worden, waarin dromen uitkomen.

Ook willen we jullie bedanken voor jullie steun. Dankzij jullie hulp hebben Yolanthe en haar team weer veel voor elkaar gekregen dit jaar. In de nieuwsbrief, kunnen jullie daarover meer lezen.

Nieuwsbrief El Manguaré, mei 2023 (PDF)

Lees in onze nieuwe nieuwsbrief over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden, over het succes van de campagne voor de geboortepapieren, de kleuterschool, gezondheidscampagnes en de kwaliteitsverbetering van het onderwijs op de staatsschool Brasil. Nieuwsbrief El Manguaré, mei 2023

Nieuwsbrief El Manguaré december 2022 (PDF)

In onze laatste nieuwsbrief vertelt Yolanthe over de onrust in Peru en de stappen die gezet worden bij el Manguaré. Ook komt onze vrijwilligster Ilse aan het woord. De nieuwsbrief opent u hier; Nieuwsbrief El Manguaré december 2022

Nieuwsbrief El Manguaré december 2021 (PDF)

“En terwijl ik de Iquiteense cultuur na zoveel jaar redelijk dacht te begrijpen, voelde ik dat ik hierdoor eindelijk echt begreep waar de uitdrukking ‘mañana’ vandaan komt. ‘Mañana’ zijn alle zorgen van morgen … en daar kun je vandaag niet over beslissen. Wie weet hoe het leven morgen is? Gaan de scholen weer open? Heb ik nog een baan? Is iedereen nog gezond en wel? Is de hele buurt opgeslokt door de rivier? Zijn de dagelijkse levensmiddelen opeens 200% in prijs gestegen?”

les bij El ManguareBenieuwd?

Ben je benieuwd hoe de situatie in Iquitos nu is?
Lees hoe Yolanthe en haar team de kinderen met een moeilijke thuissituatie tóch weten te bereiken tijdens een lange lockdown in Nieuwsbrief december 2021.


Yolanthe van de Graaff update uit Peru nieuwsbrief

Vanuit Iquitos schrijft Yolanthe welke voortgang zij met het team van professionals en vrijwilligers maakt voor de kinderen in Iquitos. Ook al zie je de situatie niet met eigen ogen, door de levendige berichten van deze bevlogen projectleider waan je jezelf midden tussen de kleine leergierige Peruaanse schoolkinderen. Neem de proef op de som en lees de laatste update.


Oudere updates van Team El Manguaré

Nieuwsbrief El Manguaré januari 2021 (PDF)

“Ik heb in 2020 met een verwonderende blik het overlevingsmechanisme van Iquitos mogen observeren. En mogen beleven.

Twee weken na de start van het schooljaar in Iquitos werden alle scholen vanwege de COVID-19 pandemie gesloten. Toen bleek dat het langer ging duren en dat de staatshulp niet of nauwelijks bij onze doelgroep terecht kwam, begonnen we met het maken van plannen. Er was veel honger. De noodkreten en witte vlaggetjes die uit de ramen flapperden als hongersignaal, waren onmogelijk om te negeren. Dankzij donaties hebben we vele gezinnen door de moeilijkste tijd heen kunnen helpen met voedselpakketten en materialen om coronabesmettingen te voorkomen.”

Lees hoe men in Iquitos de pandemie beleeft en hoe Yolanthe en haar team ondanks de moeilijke omstandigheden de kinderen weet te bereiken in deze Nieuwsbrief januari 2021. 

Crisishulp voor enkele gezinnen in Iquitos

De gezinnen in Iquitos hebben het extra zwaar door de coronacrisis die veel economie platlegt. Yolanthe en haar team leerkrachten doen wat ze kunnen om te helpen. Help je mee? Doneren kan eenvoudig en snel via deze Tikkie-link.
Dank je wel.

Nieuwsbrief El Manguaré december 2019 (PDF)

Het jaar 2019 is een speciaal jaar voor alle betrokkenen van El Manguaré…

El Manguaré bestaat 10 jaar! 

Het waren spannende jaren, vol verrassingen op ons pad. En toch kunnen we vol trots terugkijken op wat we in 10 jaar tijd hebben bereikt. Wist je dat we op maar liefst 12.268 kinderen en 28 leerkrachten effect hebben gehad met onze onderwijsprojecten. Super trots zijn we. Dit hebben we kunnen doen als we niet de steun van onze donateurs hadden gehad. En de inzet van enthousiaste stagiaires. Benieuwd wat de ervaringen van stagiaires Sanne en Nicole zijn? Lees het in deze verse Nieuwsbrief El Manguaré December 2019

Een warme Kerstknuffel vanuit Iquitos van 
Yol en het hele Manguaré-team uit Peru

Nieuwsbrief El Manguaré september 2018 (PDF)

In de September Nieuwsbrief vanuit Iquitos, vertellen Yolanthe en Julia uitgebreid over hun ervaringen en de projecten waar zij met het hele team hard aan hebben gewerkt. Het team is bezig met het derde en laatste jaar van het onderwijsverbeterprogramma op de staatsschool Sarita Colonia. Hoe succesvol is dit project? Gebruiken de leerkrachten de door El Manguaré verzorgde trainingen goed in de lessen? Scoren de kinderen beter op de jaarlijkse test?

Hoe gaat het met de juffen van het VBO-schooltje? En wat vond de verse stagiaire Julia Spaargaren (24 jaar) van het leven en werken in de junglestad Iquitos? Lees het in de Nieuwsbrief El Manguaré september 2018.

Nederlandse artsen komen op voor Iquiteense kinderen

Iquitos, 6 november 2017
Nederlandse artsen in IquitosDrie dagen lang werden begin november 2017 honderden Iquiteense kinderen door Nederlandse artsen onderzocht en behandeld. Een logistiek hoogstandje om zoveel kinderen een medische check-up te kunnen geven in zo korte tijd. Eerst inschrijven, dan wegen en meten en vervolgens bloed prikken. Daarna langs de kinderarts en de tandarts. Wie een medicijn voorgeschreven kreeg, kon het direct ophalen bij de mobiele apotheek.

Geweldige actie. Heel veel dank namens de kinderen van Iquitos!

Nieuwsbrief El Manguaré augustus 2017

In deze nieuwsbrief lees je over de laatste ontwikkelingen per project. De Amazonerivier steeg dit jaar minder en de lessen in het voorbereidend onderwijs in het VBO-schooltje konden dus ongestoord doorgaan dit jaar. Lees ook welke vorderingen er gemaakt worden op de staatsschool Sarita Colonia.

En dit keer wat extra aandacht voor de teamleden van Manguaré Peru die zich al jarenlang enorm inzetten om het onderwijs in Iquitos toegankelijker en beter te maken.  Twee van hen schrijven in deze update over zichzelf en hun werk voor de kinderen in Iquitos. Lees snel de nieuwsbrief van augustus 2017.

Wist je dat we nog op zoek zijn naar vrijwilligers of stagiairs die mee willen helpen. Ben jij of ken jij iemand die een aantal maanden tijd heeft om een hele bijzondere onvergetelijke werkervaring op te doen in een grote junglestad in Peru? Nieuwsgierig naar de ervaringen van degenen die jou voorgingen? Lees hun verhalen en check de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Veel leesplezier en een warme jungle knuffel vanuit Iquitos.

Yol en het hele Manguaré-team.

Update December 2016

kinderen el manguare iquitosALLE 59 leerlingen van ons schooltje zijn geslaagd voor het examen! Dus na de grote vakantie zijn alle kinderen klaar voor instroom in het reguliere onderwijs (groep 3)!
Voor het eerst hoeven we onze school niet te openen in januari en kunnen de juffen van El Manguaré van een langere en dik verdiende zomervakantie genieten.

Ook op de Staatsschool is de kwaliteit van het onderwijs verbeterd dankzij de lesmethoden en organisatieskills van de El Manguaré medewerkers.

Benieuwd hoe het met de geboortepapierencampagnes van de onvermoeibare Nuria gaat? Lees snel meer nieuws uit de junglestad.

Update September 2016

Vanuit een warm en benauwd Iquitos en iets later dan normaal, een heerlijk verse update over de projecten van Yolanthe en het team. Dit jaar voor het eerst zonder Mariëlle die met haar gezin naar Nederland verhuisd is.

 • De rivier is dit jaar godzijdank maar tot de hoek van de straat gekomen. We hebben dus geen brug naar het El Manguaré schooltje hoeven bouwen en de lessen worden dit jaar dus ook niet onderbroken. Ondanks dat veel huizen in de buurt wel onder water lagen, is de opkomst de hele maand super geweest. Ik krijg echt het gevoel dat de kinderen met veel plezier naar school komen.
 • creatief leren IquitosIn het schooltje is een uitbarsting van creativiteit gaande, geïnitieerd door invaljuf Bianca. De 60 kinderen genieten zichtbaar van ‘creatieve vrijdag’ en van de ‘Schrijfdans-les’ die stagiair Maartje introduceerde naar aanleiding van haar stageonderzoek. Top!
 • Alle kinderen hebben een ontwormingskuur en fluorisering voor de melktanden gehad. Dit heeft directrice Milagros mooi geregeld bij de plaatselijke medische post!
 • Op de staatsschool Sarita Colonia loopt het onderwijs inmiddels 1 jaar achter op schema. Leerkrachten staan meer buiten dan in de klas en maandag en vrijdag lijken afgeschreven als schooldagen. Een goede klus voor El Manguare dus! Lees hoe het team dit aanpakt in deze update!
 • Geboortepapieren worden nog steeds via de campagnes van Nuria uitgereikt. Gelukkig niet meer de 2000 per jaar zoals de eerste jaren, maar toch komen er jaarlijks veel gezinnen vanuit de jungle naar Iquitos om hun ‘niet bestaande’ kinderen in te schrijven in het bevolkingsregister. Goed werk, Nuria!
 • Maartje, Linda, Lisa en Lisanne, Veel dank voor jullie hulp als vrijwilliger of stagiair!
  Lees het laatste nieuws uit Iquitos het leuke verslag van stagiaire Maartje Neefs.

Update December 2015

 • Mariëlle neemt afscheid van Iquitos en vertrekt met haar kinderen naar Nederland. Lees meer over haar afwegingen en dappere besluit in haar afscheidsbrief.
 • Het staatsexamen is achter de rug! Blije juffen- en lerarentrainers op de basisschool Cristo Redentor, omdat de kinderen hun staatsexamen zo gemakkelijk konden maken na al onze hulp en met stralende koppies naar buiten kwamen lopen.
 • Trotse en vrolijke kindjes op ons eigen schooltje die tegen het einde van het jaar steeds meer loskomen  en alle lesstof steeds beter kunnen volgen.
 • Dankbaarheid voor alle berichtjes en donaties vanuit Nederland. Wat fijn dat jullie ons werk mogelijk maken!

Update Augustus 2015

 • Mogen we de nieuwe directrice van onze school aan jullie voorstellen: Milagros Davila. Deze gedreven juf weet de ontwikkelingen flink in een stroomversnelling te krijgen. Lees hoe.
 • Het waterpijl van de Amazone was weer dramatisch hoog. Het schoolgebouw heeft flink geleden onder het rivierwater. Dankzij een aantal mooie donaties hebben we de elektriciteit vervangen, de deuren gelakt en alles wat kapot was gerepareerd.
 • Marie-Yvonne van Waesberghe, verantwoordelijk voor de coördinatie van vrijwilligers voor El Manguaré, is zelf ook voor het eerst naar Iquitos gegaan om de projecten van dichtbij te zien. En de jungle! Benieuwd naar haar ervaringen? Lees deze nieuwsbrief.

Update April 2015

 • Drie jaar geleden was er de grootste watersnoodramp in 80 jaar. Nu staat het water in Iquitos slechts 20 cm lager dan toen!
 • Marleen van Baaren (22 jaar) over haar ervaringen als vrijwilliger bij El Manguare: “Wat een leven he? Ik raak er niet aan gewend. Het blijft me keer op keer raken.”
 • Conde (8 jaar) kon duidelijk niet meekomen in groep 4 en hing daarom de clown uit. Lees hoe Conde de smaak van het leren te pakken kreeg.
 • Ons eigen schooltje waar kinderen worden voorbereid op groep 3, zat al vroeg vol. Ouders kennen ondertussen het principe van VBO en goede resultaten reizen gemakkelijk. Het rijzende water gooit roet in het eten, het schooltje is nu noodgedwongen gesloten. Hoe de leerkrachten en vrijwilligers zich desalniettemin nuttig maken, lees je in de waterige Update April 2015.

Update december 2014

 • Highlights 2014: veel werk verzet door Team in Peru
 • “Dit is typisch zo’n kindje dat wij op onze school binnen krijgen.”
 • Waar zijn wij trots op? Wat is de essentie van ons project?
 • Vrijwilligers Victor-Jan Goemans (22 jaar) en Laila Wenzlaff (17 jaar) doen verslag
  Dit en meer lees je in update december 2014.

Update augustus 2014

 • Gezamenlijke campagne voor het recht op beter onderwijs: Een regionale dag waarbij met alle betrokken instanties en organenen de knelpunten benoemd en successen gedeeld zijn.
 • onderwijs instructie el manguare updates uit PeruKennisoverdracht: ca. 80 lokale leerkrachten zijn getraind op drie thema’s;
  1) vroegtijdige stimulatie,
  2) technisch lezen (en het creëren van een positief leesklimaat) en
  3) spelenderwijs rekenen.
 • 3e klasje op onze Pre-school. Dankzij een mooie donatie hebben we een 3e klasje op ons eigen voorbereidende schooltje kunnen openen! Weg wachtlijst.
 • Carlijn Pieper (29 jaar) en Annelies en Marie-Claire (studentenvereniging Aeisec) vertellen over hun periode bij El Manguaré in Iquitos. Lees het in update augustus 2014.

Update april 2014

 • Super resultaten bij meting via staatsexamen!
 • Nieuwe trainingen ter verbetering van onderwijs in praktijk gebracht; niet alleen voor docenten, maar ook voor ouders!
 • Carlotte Dessauvagie (20 jaar) en Anne-Vera Wille (23 jaar) doen verslag van hun ervaringen als vrijwilliger.
 • De Amazone rivier meldt zich weer…?
  Je leest dit en meer in de update april 2014.

Update januari 2014:

Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een warm en regenachtig Iquitos … de eerste tamtam van 2014. Na een goede afsluiting van het jaar 2013, met positieve evaluaties, een mooie entree in de buurt waar de Cristo Redentorschool naar toe verhuist vanaf maart, nog een laatste geboortepapieren campagne ,een feestelijke chocolatada en een gezellig kerstfeest voor het personeel, beginnen we het nieuwe jaar met een zeer goed gevoel. We zijn trots op wat we bereikt hebben afgelopen jaar. Alle projecten worden met het jaar concreter en ze lopen zoals wij dat graag willen. Maar er zijn mooie nieuwe plannen en ontwikkelingen voor dit jaar. Daarover verderop in de Update  meer… lees verder

Update augustus 2013

El Manguaré blijft zich inzetten voor beter onderwijs in Loreto. Grote klassen worden gesplitst: Kinderen die het aankunnen krijgen meer uitdaging; Kinderen die meer aandacht nodig hebben krijgen intensievere begeleiding. Directrice Genoveva van Cristo Redentor heeft hart voor haar leerlingen en docenten. El Manguaré helpt kinderen met het Down syndroom. Twee vrijwilligers: Marga Veldman en Olse Pubben vertellen hun verhaal… lees meer.

Update april 2013

De naamsbekendheid van El Manguaré groeit in Iquitos. Alle vier de programma’s zijn in volle gang. Een zeer succesvolle start op de school Collegio Cristo Redentor: Directie én docenten blij met ondersteuning door El Manguaré. Lees het verhaal van Stephan Pronk, student toegepaste psychologie en vrijwilliger bij El Manguaré: “Mijn verblijf hier is een prachtige levenservaring!”. Lees meer.

Altijd een verse update in je mailbox?

Laat je op de maillijst plaatsen via een verzoekje aan het secretariaat (info@elmanguare.nl).

Benieuwd naar eerdere updates?

Update december 2012
Update augustus 2012
Update mei 2012
Update april 2012

Update januari 2012
Update september 2011