Leven in Iquitos

Iquitos Amazone rivier regenwoud jungle

Iquitos ligt midden in het Amazone woud.

Iquitos is een stad met ruim 600.000 inwoners en omwoners. Het ligt midden in de “Groene Hel”. Zo noemt men het grote Amazone oerwoud in het Zuid-Amerikaanse land Peru. Je kunt alleen maar per vliegtuig of boot naar deze stad midden in de jungle reizen.

Iquitos kent vele achterstandswijken met gebroken gezinnen. De bevolking leeft veelal van de natuur, vooral van het groene woud en de rivier de Amazone met haar zijtakken.

Een nationale maatschappelijke zorg, zoals wij die in Nederland kennen, is er niet. De regering verstrekt weinig of geen middelen vanuit de hoofdstad Lima en het onderwijs is ver beneden peil. Daarom is het slecht gesteld met het onderwijs in Iquitos, vooral in de achterstandswijken.

 

Een kinderleven in de achterstandswijken van Iquitos

buurt in Iquitos
Kinderen leven vaak in zorgwekkende omstandigheden omdat zij maar één ouder hebben, die niet goed op hen kan passen, vaak niet kan voeden of hen de straat op stuurt om snoepjes te verkopen, waarbij het onderwijs er bij in schiet. Meestal gaat het dan om alleenstaande moeders met meerdere kinderen, vaak van verschillende vaders. Binnen deze gezinnen is er doorgaans sprake van alcoholisme, geweld en misbruik.

Welke uitdagingen zijn er voor El Manguaré?

Welke uitdagingen zijn er voor kinderen en voor El Manguaré in Iquitos? Bekijk het filmpje dat vrijwilligers maakten.

Tips en ervaringen uitwisselen via Facebook groupHeb je vragen over je verblijf of voorbereidingen? Laat je toevoegen aan de Facebookgroep van Vrijwilligers & Stagiairs en krijg alle tips en hulp die je nodig hebt.