Het Team El Manguaré in Iquitos

De Asociación Civil ONGD El Manguaré in Iquitos Peru is opgericht om de doelstellingen van de initiatiefneemsters en van de Nederlandse Stichting te bereiken. Graag stellen we aan u voor het Team El Manguaré dat zich dagelijks inzet voor de leerontwikkeling van kinderen in Iquitos: 

Het Team

Yolanthe van de Graaff: projectleider en medeoprichter van El Manguaré.

Yolanthe is in Leiden afgestudeerd in Ontwikkelingspsychologie. Zij woont sinds 2000 in Iquitos en was gedurende ruim 6 jaar directeur van het Kinderhuis Arco Iris in Iquitos. Om de sociaal maatschappelijke problemen voor kinderen duurzamer aan te pakken, is Yolanthe zich gaan richten op het onderwijsprogramma dat in het kinderhuis opzienbarende resultaten had. Sinds 2009 is Yolanthe bij El Manguaré dag en nacht in touw om het onderwijssysteem in Iquitos te verbeteren via een aantal zeer effectieve projecten.

Milagros Davila Magelhaes: directeur van het VBO schooltje

Milagros is in 2012 bij ons komen werken. Ze was als juf goed georganiseerd, enthousiast en lief met de kinderen. Sinds 2015 is ze de directeur van ons VBO-schooltje en doet het zeer goed in deze functie. Zo heeft ze al twee jaar achter elkaar kunnen regelen dat we gratis onderwijsmaterialen en boeken voor ons VBO-schooltje kregen van de staat. Vanaf 2016 is ze directeur en loopt mee als lerarentrainer op de staatsschool.

De leerkrachten

Ingrid:

De lerarentrainers

lerarentrainer Luisa Guadelupe Diaz Rengifo

Luisa Guadelupe Diaz Rengifo (‘Lupe’): lerarentrainer en docent vroege stimulatie

Lupe (zoals iedereen haar noemt) was ons allereerste personeelslid. Ze is al sinds het begin (2009) betrokken bij Manguaré. Ze werkte op dat moment als muziekjuf en had een andere manier van denken over onderwijs. En daar waren wij naar op zoek. Haar grote passie is muziek. Ze werkt op dit moment als lerarentrainer op de staatsschool die wij begeleiden. Ze traint docenten en begeleidt hen in hun klas. Daarnaast geeft ze trainingen over taal, rekenen en vroegtijdige stimulatie aan grote groepen docenten. Dat doet ze met veel passie en energie. Ook geeft ze vroegtijdige stimulatie aan alle leerlingen binnen onze projecten. Die bloeien helemaal op van haar positieve houding en enthousiasme.

Sociaal werk & campagnes

Nuria Quiroz Lozada: sociaal werkster

Nuria omschrijven in een kort stukje is onmogelijk. Ze is de motor en het hart van El Manguaré. Ze kwam binnen als buurtmoeder op de school die we in 2010 begeleidden en bood zichzelf aan als kokkin en poetsvrouw. Maar ze is ondertussen veel meer dan dat. Ze heeft zichzelf in de loop der jaren bewezen als sociaal werkster. Nuria regelt alles wat te maken heeft met geboortepapieren. Dat gaat van campagnes organiseren samen met de officiële instanties, tot achter ouders aangaan om te zorgen dat hun kinderen de (voor school noodzakelijke) geboortepapieren krijgen. Daarnaast kent ze echt letterlijk ieder kind en ouders bij naam en toenaam en weet ze van iedereen uit de buurt precies wat er speelt en wat ze nodig hebben. Eigenlijk is Nuria een vervangend moeder voor al onze vrijwilligers en stagiaires en ze kookt ook nog eens de heerlijkste dingen voor onze wekelijkse bijeenkomsten met het personeel. En Nuria springt altijd bij waar je haar maar nodig hebt.

Benieuwd welke initiatiefnemers El Manguaré opgericht hebben? Waarom El Manguaré opgericht is? Wat er bereikt is sinds haar oprichting in 2009? Lees alles over de ontstaansgeschiedenis.