Het Team El Manguaré in Iquitos

De Asociación Civil ONGD El Manguaré in Iquitos Peru is opgericht om de doelstellingen van de initiatiefneemsters en van de Nederlandse Stichting te bereiken. Graag stellen we aan u voor het Team El Manguaré dat zich dagelijks inzet voor de leerontwikkeling van kinderen in Iquitos: 

Het Team

Yolanthe van de Graaff: projectleider en medeoprichter van El Manguaré.

Yolanthe is in Leiden afgestudeerd in Ontwikkelingspsychologie. Zij woont sinds 2000 in Iquitos en was gedurende ruim 6 jaar directeur van het Kinderhuis Arco Iris in Iquitos. Om de sociaal maatschappelijke problemen voor kinderen duurzamer aan te pakken, is Yolanthe zich gaan richten op het onderwijsprogramma dat in het kinderhuis opzienbarende resultaten had. Sinds 2009 is Yolanthe bij El Manguaré dag en nacht in touw om het onderwijssysteem in Iquitos te verbeteren via een aantal zeer effectieve projecten.

Milagros Davila Magelhaes: directeur van het VBO schooltje

Milagros is in 2012 bij ons komen werken. Ze was als juf goed georganiseerd, enthousiast en lief met de kinderen. Sinds 2015 is ze de directeur van ons VBO-schooltje en doet het zeer goed in deze functie. Zo heeft ze al twee jaar achter elkaar kunnen regelen dat we gratis onderwijsmaterialen en boeken voor ons VBO-schooltje kregen van de staat. Vanaf 2016 is ze directeur en loopt mee als lerarentrainer op de staatsschool.

De leerkrachten

juf Lizbeth Del Carmen Sello SangamaLizbeth Del Carmen Sello Sangama: leerkracht kleuteronderwijs

Lizbeth is in 2012 deel van het Manguaré team geworden. Ze is de juf met het gouden hart. Lizbeth heeft een onvoorwaardelijke passie en liefde voor de kinderen en voor het onderwijs. Omdat ze een hele lieve juf is, voelen alle kinderen zich meteen veilig bij haar. Vanwege die kwaliteit is het dan ook de juf die altijd met de zwakste kinderen werkt. Want met haar geduld en enorme creativiteit bereikt ze dat deze kinderen met kleine stapjes uit hun schulp kruipen en sprongen maken in hun ontwikkeling. Lees hier hoe Lizbeth haar werk ervaart.

juf Blanca Leveau Laulate

Blanca Leveau Laulate: leerkracht kleuteronderwijs

Ook Blanca is in 2012 bij ons komen werken. Ze is opgeleid als docent voor voortgezet onderwijs, maar verkiest onderwijs aan kleuters boven onderwijs aan tieners. En daar zijn we heel blij mee. Blanca is een rustige en lieve juf. Door de rust die ze uitstraalt, werken de kinderen in haar klas altijd erg geconcentreerd.  Ze kent de kinderen heel goed en weet precies wat elke leerling nodig heeft. Ze zoekt altijd naar leuke manieren om de kinderen te bereiken. Lees hier wat Blanca zelf over haar werk schrijft.

juf Bianca Cardozo MozombiteBianca Cardozo Mozombite: leerkracht kleuteronderwijs

Juf Bianca is dit jaar onze gelederen komen komen versterken. Zij heeft haar opleiding als kleuterjuf nog niet voltooid, maar heeft wel al veel werkervaring als hulpje van een kleuterjuf en heeft een zeer creatieve manier van lesgeven met veel liedjes, beweging en knutselwerkjes. Oftewel haar manier van lesgeven past helemaal in onze visie van ludiek lesgeven.

De lerarentrainers

lerarentrainer Luisa Guadelupe Diaz Rengifo

Luisa Guadelupe Diaz Rengifo: lerarentrainer en docent vroege stimulatie

Lupe (zoals iedereen haar noemt) was ons allereerste personeelslid. Ze is al sinds het begin (2009) betrokken bij Manguaré. Ze werkte op dat moment als muziekjuf en had een andere manier van denken over onderwijs. En daar waren wij naar op zoek. Haar grote passie is muziek. Ze werkt op dit moment als lerarentrainer op de staatsschool die wij begeleiden. Ze traint docenten en begeleidt hen in hun klas. Daarnaast geeft ze trainingen over taal, rekenen en vroegtijdige stimulatie aan grote groepen docenten. Dat doet ze met veel passie en energie. Ook geeft ze vroegtijdige stimulatie aan alle leerlingen binnen onze projecten. Die bloeien helemaal op van haar positieve houding en enthousiasme.

Zadrac Yumbato Ahuanari: lerarentrainer

Zadrac hebben we tijdens een training van muziekmethode Suzuki leren kennen. Meteen viel hij op door zijn stralende lach, enthousiasme en positieve houding. Hij zorgt dat iedereen in zijn buurt zich goed voelt. We hebben hem een baan aangeboden in de middag als lerarentrainer. In de ochtend werkte hij zelf op een basisschool. Dat heeft hij meerdere jaren op een voortreffelijke manier gedaan. Op dit moment is hij, naast zijn baan als coördinator van Cuna más (een staatsprogramma om meer kinderen op jonge leeftijd op school te krijgen), actief tijdens onze trainingen aan docenten en ouders. Dat doet hij met zoveel vuur en enthousiasme dat hij iedereen mee krijgt.

Floripez Romero Bardales: lerarentrainer

Flor is de vrouw van Zadrac en heeft net zo veel passie en enthousiasme voor wat ze doet. Daarnaast is ze kordaat, georganiseerd en doelgericht. Ze werk eveneens partime bij El Manguaré en richt zich voornamelijk op de werkgroepen en ondersteunt onze onderwijstrainers bij de voorbereiding en het formuleren van doelstellingen.

 

Sociaal werk & campagnes

Nuria Quiroz Lozada: sociaal werkster

Nuria omschrijven in een kort stukje is onmogelijk. Ze is de motor en het hart van El Manguaré. Ze kwam binnen als buurtmoeder op de school die we in 2010 begeleidden en bood zichzelf aan als kokkin en poetsvrouw. Maar ze is ondertussen veel meer dan dat. Ze heeft zichzelf in de loop der jaren bewezen als sociaal werkster. Nuria regelt alles wat te maken heeft met geboortepapieren. Dat gaat van campagnes organiseren samen met de officiële instanties, tot achter ouders aangaan om te zorgen dat hun kinderen de (voor school noodzakelijke) geboortepapieren krijgen. Daarnaast kent ze echt letterlijk ieder kind en ouders bij naam en toenaam en weet ze van iedereen uit de buurt precies wat er speelt en wat ze nodig hebben. Eigenlijk is Nuria een vervangend moeder voor al onze vrijwilligers en stagiaires en ze kookt ook nog eens de heerlijkste dingen voor onze wekelijkse bijeenkomsten met het personeel. En Nuria springt altijd bij waar je haar maar nodig hebt.

Benieuwd welke initiatiefnemers El Manguaré opgericht hebben? Waarom El Manguaré opgericht is? Wat er bereikt is sinds haar oprichting in 2009? Lees alles over de ontstaansgeschiedenis.