Stefan Pronk

Hierbij een kort verslagje vanuit Iquitos, Peru! Ik loop hier namelijk stage voor de Nederlandse stichting El Manguaré, een geweldige ervaring in het buitenland die sommigen van jullie lezers mogelijk nog te wachten staat.

stefanAls toegepaste Psychologie student, maar ook als iemand met een algemene interesse voor andere landen en culturen, leek mij deze mogelijkheid zowel een unieke kans als van grote toegevoegde waarde op mijn studieloopbaan. Vooral na de presentatie over stage in het buitenland van vorig jaar was ik ervan overtuigd dat ook ik in het derde jaar stage zou gaan lopen in het buitenland. Tijdens deze presentatie kwam ook voor het eerst de naam El Manguaré voorbij. Omdat ik op zoek was naar een stageplek waar ik mijn Toegepaste Psychologie werkveld Consument en Maatschappij kon combineren met het werken voor een hulporganisatie en dit bij El Manguaré mogelijk bleek te zijn, had ik al snel contact met de stichting opgenomen voor meer informatie. Na wat enthousiaste mails over en weer, over zowel wat ik voor hen kon betekenen als wat zij voor mij te bieden hadden, was het al snel duidelijk dat dit de stageplek was die ik zocht.

De stichting El Manguaré is vijf jaar geleden opgericht door twee Nederlandse vrouwen en is met name actief in het bijscholen en stimuleren van kinderen in de armste wijken van Iquitos. Door onder andere de armoede en een groot gebrek aan (juiste) opvoeding en educatie hebben veel van deze kinderen een laag zelfbeeld en zijn hun kansen op een mooie toekomst erg klein. El Manguaré houdt zich met deze en vele andere problemen in de buitenwijken van Iquitos bezig, zodat vooral de kinderen van Iquitos met de minste kansen die extra aandacht krijgen die ze nodig hebben. Zo heeft de stichting een eigen schoolgebouw, waar kinderen met een educatieve en sociaal emotionele achterstand een jaar lang speciale voorbereiding op de basisschool krijgen zodat ze een eerlijke start in de eerste klas kunnen maken. Hier wordt ook aan vroegtijdige stimulatie gedaan, een vorm van muziek, dans, sport en spel om kinderen onder andere meer zelfvertrouwen te geven. Daarnaast ondersteunt El Manguaré de nabij gelegen staatsscholen ter bevordering van de kwaliteit van educatie en houdt het maandelijks campagnes om mensen gratis te voorzien van geboortepapieren. Deze zijn hier namelijk verplicht om in aanmerking te komen voor een studie, werk en medische zorg, maar zijn juist voor de arme, vaak analfabete bewoners van Iquitos moeilijk te verkrijgen vanwege de bijkomende kosten en het nodige papierwerk.

Na bijna drie maanden werkzaam te zijn bij El Manguaré is mij de noodzaak voor hulp in Iquitos overduidelijk geworden, maar daarmee ook het geweldige werk wat de stichting hier verricht en het geluk dat ik hier een kleine bijdrage aan heb mogen leveren. Aangezien de algemene taken bij El Manguaré vooral Onderwijs en Ontwikkelinggericht zijn en ik voor de specialisatie Consument en Maatschappij heb gekozen, vroeg de stage soms wel om wat improvisatie en eigen invulling.

Zo ben ik onder andere begonnen met een enquête-afname in de buitenwijken waar El Manguaré actief is om de naamsbekendheid en waar de stichting mee geassocieerd wordt te onderzoeken. Op basis hiervan wil ik vervolgens een interventie bedenken, bijvoorbeeld een folder- of posteractie, gericht op de naamsbekendheid en wat El Manguaré wilt uitstralen. Dit is ook gericht op het plan van de stichting om zich uit te breiden naar een andere buitenwijk.

Verder is El Manguaré als hulporganisatie afhankelijk van sponsoren uit Nederland en is naamsbekendheid in eigen land daarom net zo belangrijk. Een promotiefilmpje om potentiële sponsoren in Nederland bijvoorbeeld tijdens een presentatie een extra goed beeld van het werk van El Manguaré te geven, zou hierom goed kunnen helpen. Ook dit behoort sinds kort tot een van mijn taken. Als laatste help ik bij de voorbereiding en de verzorging van de geboortepapierencampagnes en help ik soms mee in de klassen van El Manguaré, puur omdat ik het werk met de kinderen ook leuk vind.

Tot slot heb ik hier natuurlijk ook vrije tijd om te genieten van de junglestad Iquitos. Zo hebben we afgelopen weekend met de buurt een prachtige carnaval gevierd. Er zijn meerdere pleinen en een boulevard waar je erg lekker kunt eten terwijl je over het gigantische Amazonewoud kijkt. Het uitgaansleven van Iquitos ook erg leuk om mee te maken. Daarnaast mag je Iquitos niet verlaten zonder een trip door de jungle te hebben gedaan, dus deze heb ik voor volgende week in de planning staan. Verder ben ik van plan de drie weken die ik na mijn stage in Iquitos over heb te gebruiken voor een reisje door het zuiden van Peru, om onder andere Machu Picchu en de Nazca-lijnen te bezoeken.

Het lopen van een stage in het buitenland is naar mijn idee niet alleen een goede studie-ervaring, maar misschien nog meer een prachtige levenservaring. Het is een unieke kans om je voor een langere tijd te bevinden in een totaal andere omgeving en je te mengen in een cultuur met andere gebruiken en in sommige gevallen een andere taal. Bedenk wel dat je je hier voor open moet stellen en soms je Nederlandse gebruiken aan de kant moet zetten om deze nieuwe omgeving te begrijpen, ermee te kunnen werken en natuurlijk om ervan te genieten. Als je dat doet, én je laat op zijn tijd het thuisfront weten dat je ze nog steeds niet vergeten bent, dan heb je grote kans op een stageperiode waar een in Nederland lang niet tegenop kan!

stage in iquitos Stefan Pronk

Lees meer verhalen van vrijwilligers